Λειτουργία Βιβλιοθήκης Μύκης στα Πομακοχώρια της Ξάνθης

Λειτουργία Βιβλιοθήκης Μύκης στα Πομακοχώρια της Ξάνθης

Αρ. Πρωτ. 1366/03.11.2011

Προς Υπουργό:

- Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

Η Βιβλιοθήκη Μύκης είναι η μόνη Ελληνική Βιβλιοθήκη στα Πομακοχώρια της Ξάνθης, που απειλείται με οριστικό κλείσιμο εξαιτίας οικονομικών δυσχερειών. Τον περασμένο Απρίλιο κατέθεσα την με αρ. πρωτ. 14954/14.04.2011 ερώτηση, αναφορικά με τη λειτουργία της συγκεκριμένης βιβλιοθήκης, χωρίς όμως το αρμόδιο Υπουργείο να προβεί σε σχετική απάντηση. Η συμβολή της Βιβλιοθήκης Μύκης στην παιδεία των πομακόπουλων είναι τεράστια, καθώς αποτελεί τον ομφάλιο λώρο με την ελληνική εκπαίδευση. Παρόλο αυτά, όμως, η συνέχιση της λειτουργίας της, εξαιτίας των οικονομικών δυσχερειών καθίσταται αδύνατη.

Σε αυτή την κατεύθυνση ο επιχειρηματίας Πρόδρομος Εμφιετζόγλου εξέφρασε την πρόθεσή του να αναλάβει τα έξοδα λειτουργίας και συντήρησης της εν λόγω βιβλιοθήκης για όσο διάστημα απαιτείται, έως και 10 χρόνια. Με αυτόν τον τρόπο θα συνεχιστεί η ομαλή και εύρυθμη λειτουργία της, δίνοντας όλα εκείνα τα εφόδια για την εκπαίδευση των Πομάκων της περιοχής. Είναι σημαντικό τη στιγμή που το Ελληνικό κράτος αδυνατεί να αναλάβει τη λειτουργία σπουδαίων Βιβλιοθηκών, να υπάρχουν Έλληνες με συναίσθηση του εθνικού χρέους, αναλαμβάνοντας τη συνέχισή τους. Η αδράνεια, όμως, του συγκεκριμένου Υπουργείου ως προς το συγκεκριμένο αίτημα, είναι απαράδεκτη και προκαλεί ερωτήματα.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Προτίθεται η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, να ανταποκριθεί στην πρόθεση του επιχειρηματία Πρόδρομου  Εμφιετζόγλου, να αναλάβει τη λειτουργία της Βιβλιοθήκης Μύκης;

Απάντηση Υπουργείου